McKenzie Therapie

De McKenzie Methode® ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Het is ontwikkeld door fysiotherapeut/kinesitherapeut Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt.
 
MDT therapeuten zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren. Dit betekent dat indien er een probleem is in of rond de wervelkolom, gewrichten en spieren, een MDT evaluatie geschikt kan zijn.
 
Een belangrijk onderdeel is het eerste onderzoek. Dit gebeurt op een veilige en betrouwbare manier om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Pas daarna wordt het bijbehorende behandelplan opgesteld. Dure onderzoeken zoals MRI’s zijn vaak onnodig. Gecertificeerde MDT therapeuten kunnen snel bepalen of de methode effectief zal zijn per individuele cliënt.
 
MDT is een integrale aanpak van klachten aan het bewegingsapparaat. Deze is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes. Wanneer deze volledig begrepen en opgevolgd worden, kan deze zeer succesvol zijn.
 
Wanneer McKenzie therapie ?

Zelfevaluatie van rugpijn
•  Zijn er periodes op de dag dat u geen pijn heeft? Al is het maar 10 minuten?
•  Is de pijn beperkt tot gebieden boven uw knie of boven uw elleboog?
•  Heeft u meer dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?
•  Verergerd uw pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken, zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?
•  Heeft u meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?
•  Associeert u uw pijn met één bepaalde activiteit, maar bent u over het algemeen vrij van pijn wanneer u deze activiteit niet uitoefent?
•  Heeft u meer last als u inactief bent of gaat het niet beter als u actief bezig bent?
•  Neemt uw lage rugpijn af als u op de buik ligt? Het is mogelijk dat u zich een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja.
•  Neemt uw lage rugpijn af wanneer u wandelt?
 
Wanneer u ja heeft geantwoord op 3 of meer vragen, dan kan de McKenzie Methode u vooruithelpen.
 
Als u een van de volgende klachten heeft :
•  Ischias (uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen);
•  Gewrichtspijn in de heupen of billen, schouders of bovenarmen;
•  Moeite met buigen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug;
•  Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders;
•  Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen;
•  Zeurende pijn in de ellebogen of knieën, die niet verbeteren door een behandeling van deze gewrichten.
 
Dan dient u waarschijnlijk te worden bijgestaan door een MDT McKenzie therapeut. Ze zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en diagnosticeren.
MDT therapeuten zijn opgeleid om uw klachten in kaart te brengen, u te helpen begrijpen hoe u zelf de pijn en/of stijfheid kunt verminderen en adviezen te geven hoe u uw werk of dagelijkse activiteiten beter kunt uitvoeren.
 
De werkwijze van de McKenzie therapeut

Stap 1: Onderzoek assessment

MDT begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt u gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen aan te nemen. Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw mechanische diagnose te komen.

Stap 2: Classificatie/indeling

Elke syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt worden door specifieke reacties van uw pijn en bewegelijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen zoals u dat in uw dagelijks leven ervaart. Met MDT wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor een ieder hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met MDT snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent met een andere aanpak of verder onderzoek.

Stap 3: Behandeling

Met behulp van de informatie uit het onderzoek, zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. En zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt op u, de cliënt, die actief wordt betrokken. Dit kan het aantal bezoeken aan de praktijk minimaliseren, waardoor u tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste cliënten zichzelf succesvol behandelen.

Stap 4: Preventie

Door te leren hoe u uw huidige probleem zelf kan behandelen, verhoogt u uw kennis om het risico van een terugval te minimaliseren. U kunt terugkerende symptomen sneller herkennen waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw behandeling. Terugkerende problemen hebben meer kans om te worden voorkomen door middel van zelfbehandeling dan door passieve therapie waarbij alleen de therapeut iets doet.
 
Onze therapeut Willem Jan Wester is gespecialiseerd in de McKenzie Methode, mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken, kunt u naar hem vragen.
 
 
 
 

2022 | Fysiotherapie Heemskerk | Fotografie Wilma Hoogendoorn