Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich op problematiek rondom het beweegsysteem en de motorische ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar). Elk kind is uniek en ontwikkeld op spelende wijze zijn of haar motorische en zintuiglijke ontwikkeling. Nu kan het zo zijn dat de motorische ontwikkeling anders verloopt en afwijkt van wat gebruikelijk is of dat uw kind meer oefening nodig heeft bij het aanleren van bepaalde motorische vaardigheden. Ook kan het zijn dat kinderen met minder mogelijkheden ondersteuning kunnen gebruiken bij het aanleren om zo optimaal te kunnen bewegen. Indien er problemen optreden binnen de motorische ontwikkeling of bij het bewegen van uw kind dan is de kinderfysiotherapeut hierbij de aangewezen zorgverlener.
 
De kinderfysiotherapie richt zich op het optimaliseren van de motorische ontwikkeling van het (jonge) kind en het aanleren van bepaalde motorische vaardigheden. De aansturing van de motorische functies, de plezier- en succeservaring van het kind wordt bij het aanleren van deze motorische vaardigheden zoveel mogelijk gestimuleerd. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende stimulerende oefenmaterialen en spelvormen in een kindvriendelijke omgeving.
 
De Kinderfysiotherapeut

De kinderfysiotherapeut heeft na de (bachelor) opleiding tot algemeen fysiotherapeut een vervolgopleiding tot (master) kinderfysiotherapie afgerond. Een kinderfysiotherapeut heeft gespecialiseerde vaardigheden en kennis op het gebied van onder andere; de motorische ontwikkeling van het kind, het motorisch leren, bewegings- en houdingsaandoeningen bij kinderen, en de fysieke fitheid van het kind. Daarnaast heeft de kinderfysiotherapeut kennis van de wisselwerking tussen verschillende ontwikkelingsdomeinen die van invloed zijn op het functioneren van het kind.
 
De kinderfysiotherapeut verricht tijdens de eerste afspraak een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek uit om vervolgens het behandelplan af te stemmen. Tijdens het onderzoek kunnen er verschillende kinderfysiotherapeutische testen ingezet worden die het motorisch functioneren in kaart kunnen brengen. Het behandelplan en de benaderingswijze wordt afgestemd op het unieke kind.
 
Mogelijke indicaties voor kinderfysiotherapie betreffen onder andere;

· Een motorische ontwikkelingsachterstand

· Voorkeurshouding/ Asymmetrie zuigeling

· Prematuur of Dysmatuur

· Huilbaby

· Erbse parese (plexus brachialis laesie)

· Lage spierspanning (slap aanvoelen) of een hoge spierspanning (overstrekken)

· Afwijkende manier van lopen of het op de tenen lopen (tenenloper)

· Het regelmatig vallen, struikelen of botsen

· DCD, Developmental Coördination Disorder

· Bewegingsangst

· Orthopedische klachten

· Pijnlijke spieren en/of gewrichten

· Jeugdreuma

· Sportblessures/ overbelastings-klachten

· Rugklachten

· Schrijfproblemen

· Aangeboren afwijkingen of beperkingen

· Neurologische aandoeningen (Cerebrale Parese en Spina Bifida)

· Conditionele problemen of problematiek aan de luchtwegen
 
Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor kinderfysiotherapie, neemt u dan contact op met de Kinderfysiotherapeut Yvonne van Tintelen.
 
Kinderfysiotherapie de Parel-Heemskerk. Telefonisch bereikbaar op tel. 06-21 93 12 21 of stel u vraag via info@kinderfysiodeparel.nl.

2022 | Fysiotherapie Heemskerk | Fotografie Wilma Hoogendoorn